Lechler YouTube Channel Pagina Facebook Lechler Spa Pagina Instagram ColorDesign Lechler LinkedIn Channel

PRESS

Team Polti Kometa i Lechler: razem realizujemy naszą pasję
środa, 6 grudnia 2023

Team Polti Kometa i Lechler: razem realizujemy naszą pasję

Łączy nas wspólny motyw przewodni, jakim jest pasja. Tylko tak można przedstawić porozumienie między Team Polti Kometa i Lechler, którzy będą kroczyć razem, aby zdobyć wspólne, coraz wyższe, cele.

W ciągu ostatnich lat Lechler przeszedł ewolucję od zakładu produkującego lakiery do przedsiębiorstwa promującego kulturę koloru w sposób zrównoważony. Projekt Color Design połączył technologiczne i humanistyczne aspekty koloru, a natura stała się inspiracją do stworzenia ponadczasowego piękna. Projekt ESS&RE nadał znaczenie, wartość i kurs zmianie perspektywy w kierunku zrównoważonego rozwoju środowiskowego, społecznego i gospodarczego.

Jest to trudna praca, którą wyróżniają dwie cechy charakterystyczne: po pierwsze, w centrum uwagi znajduje się człowiek, który jako jednostka, zespół, społeczność i rodzina musi wziąć na siebie odpowiedzialność; po drugie, podjęta ścieżka nigdy się nie kończy, lecz opiera się na ciągłej nauce, wysiłku i aktualizowaniu wiedzy.

Nie sposób nie wspomnieć o analogii ze sportem, w którym sprawność fizyczna i technologia osiągają zawsze ekstremalne wartości i gdzie poszukiwanie „marginal gain” nigdy się nie kończy, czyli z kolarstwem. Przygotowanie sportowe, odżywianie, aerodynamika, moc i odzież techniczna, stosowane w rowerach tworzonych coraz częściej na miarę i zawierających często komponenty eksperymentalne.

Z uwagi na analogiczne zamiary i bliskość geograficzną, spotkanie Polti i Lechler, aby wspólnie budować kawałek przyszłości poprzez team Polti Kometa było tylko kwestią czasu. Przyszłość ma bardzo specyficzny kształt, kształt roweru, pojazdu w pełnym tego słowa znaczeniu. Lechler specjalizuje się w wysokowydajnych i ultralekkich cyklach malowania elementów karbonowych od początku XXI wieku dzięki współpracy z zespołami Formuły 1 i różnymi markami produkującymi rowery na całym świecie, w tym również Aurum, włosko - hiszpańską marką dostarczającą rowery dla zespołu. Lechler nie będzie tylko sponsorem, zaangażuje się również w projekt na rok 2024, którego szczegółów nie możemy jeszcze zdradzić.

Prezes Lechler , Aram Manoukian, pełnił także funkcję prezesa stowarzyszenia przedsiębiorców Confindustria Como i poproszony o skomentowanie tej synergii, dzięki której jego firma po raz kolejny angażuje się we wspieranie sportu, oświadczył: „Czym jest PRZEDSIĘBIORSTWO? Jeśli to samo pytanie zadamy niżej podpisanemu lub Ivanowi Basso, otrzymamy różne odpowiedzi. Łączy je jednak siła napędowa, która prowadzi przedsiębiorstwa, które reprezentujemy, do coraz lepszego działania, do ciągłego zadawania sobie pytań, do osiągnięcia celu i od razu znalezienia kolejnego, ambitniejszego: pasja do tego, co robimy. Dzisiaj rozpoczynamy wspólną podróż, życząc sobie, aby nasze przedsiębiorstwo przyczyniło się do realizacji nowych zadań, których autorami będą członkowie zespołu.”

Wtóruje mu Ivan Basso, mistrz, dwukrotny zwycięzca Giro d’Italia i jeden z założycieli Polti Kometa: „Jestem niezwykle zadowolony: Lechler to przedsiębiorstwo, które od razu do mnie przemówiło, dzięki swojej historii oraz innowacyjności i innowacyjnemu duchowi, jaki posiada. To partnerstwo nie będzie opierać się tylko na sponsorowaniu: za tym połączeniem stoi projekt, badania, współpraca i pasja. Dlatego też jestem pewny, że ta współpraca i wspólna podróż przyniesie nam sukces”.

Francesca Polti, Prezes i Dyrektor zarządzający Polti, komentuje: „Jako sponsor drużyny Polti Komet od 2024 r., jestem podekscytowana partnerstwem z Lechler. Od samego początku łączyły nas wspólne wartości i jestem przekonana, że spójność etyczna i wspólne intencje zaowocują znaczącym projektem, kierowanym silnym poczuciem odpowiedzialności.”

Fran Contador, GM Polti Kometa: „Lechler nie jest tylko sponsorem, lecz kimś, kto będzie nam towarzyszył w sposób konkretny i rzeczywisty: zespół, nasze rowery i Lechler będą wspólnie pracować nad innowacyjnym projektem, który zaangażuje wszystkich i z pewnością zaprowadzi nas bardzo daleko. Dlatego też jestem szczególnie zadowolona”.