Lechler YouTube Channel Pagina Facebook Lechler Spa Pagina Instagram ColorDesign Lechler LinkedIn Channel

Chrèon - Press

Prezydent Republiki Mattarella wręcza naszemu przewodniczącemu Aram Manoukian odznaczenie "Cavaliere del Lavoro" - Rycerz Pracy
wtorek, 31 maja 2022

Categories: Corporate, Internal

Uroczystość odbywa się corocznie 2 czerwca, z okazji Święta Republiki.

Prezydent Republiki Mattarella, Sergio Mattarella, wręczył naszemu przewodniczącemu Aram Manoukian odznaczenie Cavaliere del Lavoro /Rycerz Pracy/. Propozycja skierowana do Mattarelli pochodziła od Ministra Rozwoju Gospodarczego w porozumieniu z Ministrem Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej.

Od ponad dwudziestu lat Aram Manoukian zasiada w Zarządzie Grupy Lechler, od 2004 roku jest Dyrektorem Zarządzającym a od 2011 Przewodniczącym.

Rycerski Order „Zasłużony dla Pracy” został ustanowiony w 1901 roku przez Vittorio Emanuele III jako wyraz uznania dla przedsiębiorców, których życie inspirowane było kulturą i etyką pracy.

Przyznawanie tego wyróżnienia jest  regulowane przez ustawę nr 194 z 1986 r .  Wszystkie etapy procesu selekcji koordynuje Minister Rozwoju Gospodarczego, który przewodniczy Radzie Orderu „Zasłużony dla Pracy”.  Odznaczenie Cavaliere del Lavoro przyznawane jest co roku z okazji Dnia Republiki włoskim przedsiębiorcom, którzy wyróżnili się w pięciu sektorach: rolnictwie, przemyśle, handlu, rzemiośle oraz działalności kredytowej i ubezpieczeniowej.

Obecnie osoby, które doznały tego zaszczytu to niewielka elita licząca zaledwie 631 członków. W sumie, w ciągu ponad wieku od 1901 roku do dziś, przyznano tylko 2972 ​​odznaczeń.

Odznaczenie Cavaliere del Lavoro jest również przyznawane osobom wskazanym przez Prezydenta Republiki podczas uroczystej ceremonii, która odbywa się co roku na Kwirynale w październiku z udziałem władz instytucjonalnych i wszystkich „Rycerzy Pracy”.